отговорност

За отговорността и избора – част 2

В част 1 на статията стигнахме до момента да се запитаме – има ли изход от безизходните ситуации, в които сблъскваш себе си със себе си… Как можеш да поемеш отговорност в тях, как да направиш избор…

И в най-безизходната ситуация има поне седем изхода!

От една страна теория от когиталността доказва, че ние и единствено ние творим света около нас с мислите си. И ако те са насочени към това да творим по-добър свят за другите, то и ние ще живеем в него. Така светът и за нас също ще е прекрасен! И няма как светът да е статичен, защото тогава ще е скучен. Осмисляйки необходимостта от промяна, е нужно и ние да се променяме заедно със света, който творим. Тогава приемаме идеята, че се адаптираме в собствен свят, за който е безсмислено да го оставяме да ни командва и владее. Безсмислено е и да се сражаваме или опълчваме на него, след като ние го изграждаме. Можем „да се разберем”, да изградим здрава и хармонична връзка, която е взаимноизгодна.

Ние градим стените в замъка (или затвора) „АЗ” и в наша власт е и да ги съборим!

Този избор правим сами. А в зависимост от избора, се вграждаме и в съответната паралелна реалност, която сме проявили… Всеки избор твори определена реалност. Коя е правилната? Всичките едновременно. Защото няма добро и лошо в когиталността. Само право на избор…

Отговорност: Една мъдра притча

разказва за орлово яйце, което по някаква причина попаднало в полог с кокоши яйца. Било мътено заедно с останалите пиленца. Излюпило се орлето и квачката го отгледала заедно с другите си деца. Орлето, убедено, че е кокошка, ровило в земята с клюн, за да намери червеи, и правило всичко останало, което се очаква да прави една кокошка.

Понякога обаче, когато над двора прелитали птици, то изправяло глава към небето и душата му се изпълвала с един непознат копнеж… Искало да лети – там горе във висините. Да се рее на воля в простора! Но знаело, че това не е работа за птиците от неговия вид – кокошките не правили такива неща. Не били родени за полет във висините! Макар и след 300 години, орелът приключил жизнения си път като кокошка! Умрял… без да разбере, че е роден за полет!

Разпознахте ли някого в тази притча? Ако е така, може би е време да се запитате дали е време за промяна, дали сте родени за висините, или да се ровите в праха?

Кой, каквото търси, това ще намери… Право на избор… и отговорност!

Защото, „дори да изберем да не избираме, пак избираме” (Сартр). Но ако има избор и отговорност, ти знаеш кой си, какво желаеш и опознаваш възможностите си, развитието, потенциала в която и да е паралелна реалност. Тогава си и Творецът, отдал се с Любов към Всичко, което Е и Свобода да избереш да си Себе си. Любов и творчество в Един-Е-Ние. Люботворене към, на и за Всичко, което Е!

Статията е вдъхновена от:

Изразете себе си, като дадете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top