запис

Упражнение ЗАПИС: Да (се) слушаме и чуваме!

Твърде често в ежедневието си спорим за своята правота и създаваме всякакви “негативни” ситуации “от нищото”. Потенциала на енергията, която сме, впрягаме в защита на гледна точка, в оправдания, самозалъгване… А след това се сърдим, че “нещо не ни е наред!”.

Едно ефективно упражнение

за преодоляване на тази идея и граница е ЗАПИСВАНЕТО на това, което говорим! Оказва се, че един от най-преките пътища към трансформацията на мисленето и отношението към околната среда е записването (с телефон, записвачка, диктофон или каквото ни е възможно).

Основната причина е, че всички смятаме себе си за честни, а всъщност не сме – изкривяваме ситуациите и миналото по начин, по който бихме искали да бъде, а не като такова, каквото всъщност е. А онова, което ще чуем на записа, е реалността такава, каквато е! 

Като страничен наблюдател успяваме да разберем кой е сбъркал – аз или човекът, с който съм разговарял. Успяваме да анализираме коя думичка или жест ни е разгневил, защо се е стигнало дотам, кое не сме осъзнали или чули от другия… При това – забележете – това няма да стане от първо прослушване.

За ефективно упражнение, е необходимо да прослушаме записа 4-5 пъти.

Естествено е при първо прослушване да защитим собствената си позиция. Затова се зареждаме с търпение и поглеждаме с очите на безпристрастния наблюдател и прослушваме записа втори път! Ще открием, че може би не сте съвсем прави. За да разберете къде точно – го прослушайте трети път. Отбележете местата, в които вие като “арбитър” можете да определите кой не е прав. И сега, за да имате доказателства за единия или другия участник в разговора, прослушайте записа четвърти път. Запишете си аргументите, с които бихте оборили или подкрепили двамата участници в разговора. А сега прослушайте разговора пети път, за да вземете решение – кой е бил прав? И това решение да е честно, справедливо, откровено и безпристрастно. Без оглед на това дали на вас самите ще ви хареса или не.

Тогава на практика успяваме да балнасираме поведението и взаимодействието със средата, явявайки се страничен коректив за самите себе си! Готови ли сте да пробвате с това упражнение?

Източници:

книгити от енциклопедия Когиталност Ти-Проявлението и Ти-Животът

книгата Упражннеия и термини от Когиталността

Академия Когиталност – глобална информация и трансформация…

Изразете себе си, като дадете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top