Осемте принципа на Живота: Хермес Трисмегист. Когиталност.

Хермес Трисмегист („трижди велик“) e наричан баща на окултната мъдрост, основател на астрологията и алхимията. Алхимията е не само превръщането на метали в злато и сребро, но и осъзнатото преминаване на ума от състояние в състояние, от вибрация във вибрация. Това довежда до промяна на формата и условията (околната среда) в заобикалящата действителност. Хермес нарича тази трансформация ментална трансмутация, а неговото учение е наричано херметизъм. Описано е в сборник (известен като КИБАЛИОН), където основните херметични принципи са предавани от учител на ученик. Когато Хермес напуска този свят (според преданията е живял 300 години), египтяните го обожествяват и го превръщат в един от своите богове.

Години по-късно и народът на Древна Гърция го приема за един от боговете си, наричайки го Хермес – Богът на Мъдростта. Египтяните му дават титлата Трисмегист, което означава Трижди Великият, Най-Великият, Великият Велик.

Менталната трансмутация означава изкуството на промяна и преобразуване на психичните състояния, форми и условия в други. Тъй като Светът е ментален по своята природа, Менталната Трансмутация представлява изкуството на промяна на условията на Света, наред с промяната на Материята, Силата и Ума. Менталната трансмутация наистина е магия. – Хермес, Кибалион

В „Кибалион“ се крие ключът към всички врати, тайните за живота, магията за преобразуването на света… И всичко това били тайни, които не било необходимо да се пазят, защото можели да бъдат разбрани от малцина. Тайната сама се пази, защото е достъпна само за този, който е готов и достоен за нея. Ако попадне в ръцете на човек, който е твърде далеч в духовното си развитие от Мъдростта, той просто няма да я разгадае, няма да я разбере и за него пак ще си остане тайна…

Устните на Мъдростта са затворени, освен за ушите на разбирането. – Кибалион
Когато ушите на ученика са готови да чуят, тогава се появяват устните, които да ги напълнят с Мъдрост. – Кибалион

Херметизмът е оснопологащо учение. То не е обвързано с вяра в някакъв Бог, но присъства във всички религии и духовни учения. Знанията, които ни дава то, тепърва се откриват от най-новите изследвания на науката. В Херметизма има седем херметични принципа, в които се съдържат основните Истини за света, законите във Вселената, Мъдростта…

Принципите на Истината са Седем; този, който ги познава с разбиране, притежава Универсалния ключ, пред чието докосване всички Врати на Храма бързо се отварят. – Хермес, Кибалион

Седемте принципа на Хермес

1. Цялото е УМ, Светът е ментален.
2. Каквото горе, това и долу, каквото долу, това и горе.
3. Нищо не е в покой, всичко се движи, всичко вибрира.
4. Всичко е двойствено; всяко нещо притежава два полюса; всяко нещо има своя противоположност; еднаквото и различното са едно и също; противоположностите са еднакви по своята природа, но са различни по степен; противоположностите се привличат; всички истини са полуистини; всички парадокси могат да се помирят.
5. Всичко тече навътре и навън; всяко нещо има своите приливи и отливи; люлеенето на махалото присъства във всяко нещо; ритъмът на залюляването надясно е ритъмът на залюляването наляво; ритъмът се уравновесява.
6. Всяка Причина има свое Следствие; всяко Следствие има своя Причина; всяко нещо се случва в съответствие със Закона; Случайност не е нищо друго, освен името на Закона, който не е познат; съществуват много нива на причиняване, но нищо не се изплъзва от Закона.
7. Родът е във всичко; всяко нещо притежава свой Мъжки и Женски принцип; Родът се проявява на всички нива.

Осмият принцип – Законът, който не (б)е познат

8. Осмият принцип (Вселенският Закон) е принцип на когиталността: Стремежът към… каквото и да е, се проявява едновременно с неговата противоположност (на същото това каквото и да е и на същия този стремеж) и единствено фокусът (върху някоя от противоположностите) определя характера на резултата. Ако няма фокус, всичко остава възможно…

2 мнения за “Осемте принципа на Живота: Хермес Трисмегист. Когиталност.”

 1. Елена Богданова- Влайкова

  Гледах два филма на ChOKO ( поредица скритата реалност и заедно)на тема когиталност и осемте принципа, седем на Хермес и Осмият- обединяващ и обобщаващ.
  Много ми е интересно, но бих искала да разбера кой е този умен и приятен човек, събеседник в клипа и може би автор на тези текстове, които чета в Гугъл в момента и всеки път наричан само Иво.
  Иво чий, синът ми също е Иво и има милиони Ивовци по света.
  Аз не успях да разбера как се казва този човек.

 2. 1. Духовните учители / лечители работят безплатно.
  2. Науката има конкретни задачи и правила, несвместими с духовноста . Добре би било да се оформи като друг вид познавие.
  ——-
  Когато му дойде времето . Търпението като добродетел!

Изразете себе си, като дадете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top