мъдрец

Мъдрецът разказва: Щастие и две капки олио

В предишна статия разгледахме определението за Щастие, което се състои в категоричния избор на състояние с посока навън – пълна отдаденост към Всичко, което Е. Днес да видим разказа на един мъдрец, който с много кратки думи ни разкрива смисъла на състоянието Щастие.:

Един баща изпратил сина си при най-големия мъдрец на света, за да му разкрие тайната на щастието. Когато младежът пристигнал в двореца, влязъл в една голяма зала, пълна с хора, имало и музиканти, и танцьори и какво ли още не. В центъра на залата седял мъдрецът и разговарял с дошлите да го посетят. Младежът се приближил и обяснил за какво е дошъл. Мъдрецът му казал:

– Сега съм зает – използвай времето докато чакаш, за да разгледаш двореца. Но имам едно условие – ще ти отговоря на въпроса само ако обиколиш двореца с тази лъжица в ръка – и му подал една лъжица. – Но внимавай, в нея има две капки олио и ти не трябва да ги разлееш.

Младежът обиколил двореца и след три часа се върнал при мъдреца, държейки лъжицата в ръка. Капките олио още били в нея. Мъдрецът го попитал:

– Е, видя ли прекрасните ми персийски килими? Видя ли великолепната ми градина – на градинаря му трябваха 10 години, за да я създаде? Видя ли картините и статуите?“

– Не! – отговорил младежът. – Внимавах да не разлея капките олио!

– Обиколи тогава пак двореца, но този път разгледай всичко – казал Мъдрецът.

И младежът наистина този път обиколил двореца и този път наистина разгледал с удоволствие всичко. А когато се върнал в залата при Мъдреца с ужас забелязал, че е разлял капките олио в лъжицата.

– Ето в това е смисълът на щастието – казал му Мъдрецът. – Да съумееш хем да се насладиш на прелестите на света край теб, хем да не забравяш и за двете капки олио в лъжицата…

Какво ни е казал мъдрецът?

Какво според вас представляват двете капки олио в лъжицата? Какъв изводът и смисълът на тази притча? За какво в собствения си живот е необходимо да помислите и да претворите чрез съчетанието “щастие и 2 капки олио”… Да отговорим на това 🙂

мъдрец

Източници:

https://www.economy.bg/

1 мнение за “Мъдрецът разказва: Щастие и две капки олио”

  1. Юра Радилова

    Може би да намерим баланса. Хем да се радваме на красотата около нас, хем да не забравяме отговорностите си. Ако се фокусираме само върху една цел, баланса е нарушен.

Изразете себе си, като дадете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top