ЛЮБОПИТНО: Още нещо за ефира…

Малцина знаят, че Дмитрий Менделеев е един от последните световноизвестни руски учени от края на XIX век, които са отстоявали в световната наука идеята за етера като същност на съществуването. Още по-малко са тези, които знаят, че неговото главно откритие (периодичната таблица на елементите) е умишлено подправено след смъртта на Менделеев. В горния ляв ъгъл на таблицата е необходимо да има нулева група и нулева редица, в която е разположен елементът „Х“ (според Менделеев – нютоний), т.е. световен етер (ефир).

…. мислено да се доближим до този най-главен, затова и най-бързо движещ се елемент „х“, който според моето виждане може да се смята за етер. Иска ми се предварително да го нарека нютоний – в чест на безсмъртния Нютон… Задачата за привличането и задачата на цялата енергетика не може да има реално решение без реалното разбиране на етера като световна среда, предаваща енергия на разстояние. Истинското разбиране на етера не може да се постигне, като се игнорира неговият химизъм и не се смята той за елементарно вещество.“ Д. И. Менделеев, „Опит за химическо разбиране на световния етер“, 1905 г.

За последен път истинската таблица е видяла бял свят през 1906 година (в учебника „Основи на химията“, VIII издание) и цели 96 години по-късно възкръсва от пепелта, благодарение на публикацията на дисертация в сп. ЖРФМ на Руското физическо общество.

парченце от книгата “Ти – Източникът (книга първа от енциклопедия Когиталност)

Още нещо за ефира ще откриете и в парченцето от презентация Когиталност :

Изразете себе си, като дадете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top