СЪНИЩА

КАК ДА СИ ЗАПОМНЯМЕ и ТЪЛКУВАМЕ СЪНИЩАТА…

1. Кажете си преди да легнете: Тази вечер сънувам и запомням съня си”.Повторете го поне 20 пъти.
2. Сложете до леглото лист хартия и молив. Това е не само практично, но и символично. Така демонстрирате своето желание да вникнете в смисъла на посланията. Вашето отношение към съновиденията ви ще „програмира” и тяхното към вас. Докато се подготвяте да разберете сънищата, се учете да ги зачитате и уважавате.
3. Не бързайте да ставате, когато се събудите. Не скачайте от леглото още щом отворите очи. Точно тогава съзнанието ви бавно се връща към вас. Това междинно време между съня и бодърстването има голямо значение. Представете си го като просека, като въжен мост, по който трябва да преминете от единият свят в другия. Рязкото движение къса въжетата. Затова бавно пристъпвайте от съня си към логиката. Дайте време на събуждащото се съзнание да възприеме посланието. Мислено превъртайте съня, докато възстановите пълната картина.
Вариант за напреднали: Веднага след събуждане се върнете обратно в съня и разговаряйте с героите в него. Затворете очи, опитайте се да възпроизведете всичко точно – представете си събитията и участниците в него и мислено се пренесете отново там. Когато усетите че сънят продължава, оставете събитията да се развиват, но този път „знаете“ какво се случва и може да реагирате по ваше желание. Можете да питате (получавате отговорите веднага). Имате възможност дори да промените ситуация, която „носи“ негативни усещания. Странното е, че се получава… Промяната, която сте пожелали, се случва…
4. Сега станете и запишете съня си, като добавяте детайлите, които изплуват в паметта ви по време на писането.

ТЪЛКУВАНЕ НА СЪНИЩАТА

Произходът на сънищата е от когиталността. Оттам е нужно да дойде и тълкуването. – `ivomir

В тълкуването на сънищата голяма роля играе дълбоката заинтересованост, а не празното любопитство, тъй като предават послания чрез езика на символите. Те пък, на свой ред, подсказват словата и събитията, за които трябва да помислите. Езикът на съновиденията се отнася по-скоро към областта на киноизкуството, защото картините са основно средство, предоствавящо ни различни данни и емоции. Преди тълкуване на сънищата, има няколко правила:

а) Озаглавете съня си. Наименованието може да бъде и напълно безсмислено, но е възможно да стане ключ към тълкуванието на съня. Заглавието често идва от само себе си. Понякога то е просто усещане, чувство. Дори и така да е – запишете го.

б) Представете си, че вашият сън е пиеса и го анализирайте, следвайки следните точки:
Встъпление. Художествено оформление на съня и смисъл на засегнатите в него проблеми.
Сюжет. Действие, ход на събитията.
Заключение. Как свършва сънят ви? Решен ли е поставеният проблем? Какво се крие зад този край? Има ли отговор на въпрос, който ви предстои да решите през деня или седмицата?
Когато проучите съня си по тази схема, ще сте в състояние да се запитате какви са основните му символи. Какво могат да означават те? Какви асоциации с миналото ви предизвикват? Какво ви съобщават? Често при този анализ, давате информация на когиталността как възприемате дадени символи. Така уточнявате езика, на който ще общувате. Така можете да си съставите индивидуален съновник или речник.
Пример: виждам книга в съня си
Какво означава този символ за вас – че трябва да научите нещо? Може би чрез четене се отпускате? Или книгата за вас е символ на усилия? Или пък е знание? Може да загатва за нов свят, в който искате да бъдете?
Кое от от изброеното е валидно във вашия случай?
Уточнете – дайте информация на когиталността какво е книгата за вас. Тогава тя ще я използва като послание при следваща комуникация само по този начин.
И така, лека-полека изяснете езика, на който ще „разговаряте” помежду си.

в) Анализирайте емоционалното си състояние във всеки момент от съня: там е ключът за разгадаването на значението на символите. Чувствате ли облекчение, ужас, неувереност, необикновен прилив на сили? Може би ви се е присънило, че сте станали свидетел на убийство, но вместо да се изплашите, сте усетили радост и възбуда. Буден, сте изпитали неудобство от реакцията си. Каква част от живота ви или каква черта на характера ви трябва да бъде трансформирана (убита)? Ще се радвате ли, ако станат такива промени? Към какво ново би могъл да ви насочва този сън? Разгледайте различни версии. Характерният момент от петгодишната практика, която вече имам, е, че въпреки тези указания, мнозина търсят буквализма в символите: „Видях къща и усетих, че е моя… Ама аз нямам къща!!! Какво означава това? А-а, много е трудно… И какво? Всеки път да записвам кой символ как го разбирам!? Това не е за мен…“
Преди да се заемете разгадаването на сънищата, е необходимо да осъзнаете следното:
Действащите лица във всеки сън – това сте вие или аспект от ваш характер.
Пример: Сънувате ваш приятел или роднина. Няма значение дали е жив или не. В съня си вие се ядосвате и го… убивате! Това не е кошмар, макар много хора да го възприемат така!
Анализ: Коя лоша черта на характера основно притежава този ваш приятел или роднина? Ако е нужно да определите лошите му черти, коя е тази, която изпъква най-много? Скандален, злобен, завистлив, мълчалив, свит, притеснителен, срамежлив, агресивен? Тази лоша черта притежавате самият вие, ще я проявите скоро, при вземане на важно решение и когиталността ви съветва направо тази черта да я… убиете, да я унищожите…, да я заличите от себе си.
Сънищата не са буквалистични, дори някои събития да ви се случват, или да са идентични през деня. Сънищата са съвети, предупреждения, насоки, за да сте в хармония със света около вас.
Използвайте всички похвати, целия си творчески потенциал, за да разтълкувате символите и посланията. Интуицията, етимологията, усещането за детайла ще са вашите помощници в тълкуването.
Пример: Сънувате, че сте в центъра на гр. Шумен. Няма значение дали сте били там или не. Какво може да ви казва този сън?
Анализ: Град Шумен. ГР – адя си АД. Шшшш – умен… (много говоря, а е нужно да замълча, да запазя тишина, за да постъпя умно в ситуацията. Коя е ситуацията? Някое важно решение, което е нужно да вземете в близките дни. Нужно е да се замислите и откриете в коя ситуация просто по инерция не бихте постъпили така. Ако все пак сгрешите, се сетете за посланието от съня и коригирайте действията си). Тълкуванието може да е и Шум-мен (смущения в самия мен). Къде са те? – отговор: „В центъра (в центъра на Шумен си градя ад)”. Когиталността ви предупреждава, че например ще имате смущения в сърдечната област, които ще са като изграден Ад (например инфаркт). Затова е нужно да вземете мерки…

ПРИМЕР за още един сън… Как ще го изтълкувате?

ПРОПУСКИ и ГРЕШКИ

Мързел, мързел, мързел – това е болестта, която ни отнема и Любовта и Творчеството. Най- голямата грешка е да не желаем да потърсим отговори или информация за себе си, за сънищата, за онова, което ни очаква…
– най-съществената грешка е да пренебрегваме сънищата;
– търсене на буквализъм в сънищата и посланията;
– проява на мързел (да записвам и тълкувам);
– при събуждане веднага да отварям очи и да не търся връщане в съня;
– интерпретиране и тълкуване на сънищата, както ми е удобно;
– липса на конкретно практическо действие, след като сме разтълкували съня;
– липса на търпение и постоянство;
– липса на доверие в посланията.

Изразете себе си, като дадете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top